Prowadzenie własnego w biznesu w branży gastronomicznej to niełatwe zadanie. Trzeba zatroszczyć się o spełnienie określonych norm, bezustannie poprawiać organizację pracy, a przede wszystkim przygotowywać gościom apetycznie wyglądające, smaczne i pożywne dania. Niewątpliwie taką właśnie potrawą jest pizza, w Polsce wyjątkowo bogata w różnorodne dodatki. Dedykowane profesjonalistom wyposażenie w postaci specjalistycznego pieca sprawi, że Twój lokal może wiele zyskać – sprawdź, na co zwrócić szczególną uwagę
Od wymiarów oraz ilości komór zależy, ile placków jednocześnie będziesz mógł przygotowywać
Prawidłowość jest bardzo prosta: im więcej pizz zmieści się do środka, tym więcej zamówień zostanie zrealizowanych w tym samym czasie. Warto dodać, że każdy model posiada zalecaną przez konstruktorów, optymalną wielkość i kształt potrawy. Tym samym piec do pizzy mocno determinuje przyszłe menu restauracji, choć teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie, by ze sprzętu korzystać wedle indywidualnych potrzeb. Przedstawiciele firmy Resto Quality, czołowego producenta i dystrybutora dla gastronomii, podkreślają że znacznie lepiej będzie po prostu wybrać inne wyposażenie, niż na siłę kombinować z rozmieszczeniem placków. Takie postępowanie może odczuwalnie pogorszyć smak, co negatywnie wpłynie na renomę lokalu. Bardzo istotny jest również typ zasilania pieca do pizzy – elektryczny bądź gazowy, wpływający na przyszłe koszty eksploatacji. Rzecz jasna wybór konkretnego modelu zależy także od przestrzeni w kuchni, jaką można przeznaczyć na nową maszynę.
Maksymalna temperatura w piecu do pizzy będzie równie ważna, co izolacja cieplna i zużycie energii
Wydajność „piekarnika” określa także, ile czasu będzie potrzebne do przygotowania włoskich potraw w jednej turze. Płynna regulacja oraz szeroki zakres temperatury pozwalają dobrać ustawienia zgodnie z zamierzeniami głównego kucharza. W końcu mistrz kuchni najlepiej wie, w jaki sposób przyrządzić pyszną pizzę. Przy zamawianiu specjalistycznego pieca warto jeszcze dokładnie przyjrzeć się materiałom, z jakich został wykonany dany model. Nierdzewna, malowana stal zapewnia dużą wytrzymałość, ale to nie jedyna istotna kwestia. Specjaliści z Resto Quality polecają dokładnie obejrzeć warstwy izolacyjne, zapewniające maksymalną efektywność cieplną oraz energetyczną. Okienko rewizyjne z hartowanego szkła, folia niskoemisyjna czy niewielki okap nad drzwiami oraz specjalna opaska redukują ewentualne spadki do minimum. Dzięki nim komora pieca do pizzy zachowuje dokładnie taką temperaturę, jaką wskaże osoba obsługująca na panelu sterowania.